Sensuell mat är en bra början på en lyckad dating

Allt om dating -Sensuell mat är en bra början på en lyckad dating.
Sensuell mat är en bra början på en lyckad dating.

Sensuell mat är en bra början på en lyckad dating.

Sensuell mat är en bra början på en lyckad dating.


Räkor och vitt vin är det klassiska som vi oftast tar till efter en hektisk vecka.

Men faktum är att den funkar som just sensuell mat.

Räkorna innehåller näring som sätter fart på sexlivet och vinet är en välkänd avslappnare och erotikhöjare som ökar sexlusten till din eventuella sexpartner.

Allt om dating -Beauty Bottle Of Wine Candlelight Candles
Sensuell mat är en bra början på en lyckad dating

 

Mat och sexlust hänger ihop rent vetenskapligt. Våra passionssubstanser byggs av aminosyror. En av dem är arginin, som också ingår i många av de lustpiller som finns på marknaden i dag. De håller fett och kolesterolnivåerna i blodet på en bra nivå, frigör kroppens energi, ökar lusten och fungerar kort sagt ungefär som viagra.

Redan på 1700-talet pratade man om sensuell mat och det sägs kvinnor ha snärjt sin älskade genom att blanda mensblod i maten. Kroppsdofterna från kvinnan skulle förtrolla och väcka mannens passion. I dag är det nog få som prövar metoden. Men att en underbar middag med sensuella och lustfyllda smaker och dofter sätter igång våra erotiska sinnen och som kan framkalla sexlusten är det säkert många som håller med om.

– Alla människor sänder ut olika kroppsdofter som kan vara mer eller mindre erotiska. Lukten beror delvis på vad vi stoppar i oss. Den som äter frukt och grönsaker avger tilldragande dofter, medan mycket mjölkprodukter gör att vi luktar illa, säger erotikpedagogen Ylva Franzén, vars dröm är att öppna en erotisk restaurang i London. I dag driver hon butiken Secrets med Afrodites apotek i Stockholm.

Förutom att maten avger doftämnen är den, enligt Ylva Franzén, i högsta grad viktig för den sexuella förmågan, lusten och orken.

Maten är viktig

– Dagens skräpmatskultur och allt stressande är förödande för kärlekslivet. Vår mat bör vara så färsk och vital som möjligt. När mat raffineras och processas förstörs mycket av näringen.

 Alltför många turer till hamburgerkedjor och pizzerior, för många godisstunder framför TV:n – eller svältkost – är inte bra för vår lust. – Vi har mycket att slåss mot i dag. Sexualiteten är en kemisk process som startar i hjärnan.

FAKTA

Mat som höjer lusten
Frossa i vattenrika frukter och bär som meloner, mango, annanas, papaya, kiwi, persika, fikon, grapefrukt, jordgubbar, körsbär, smultron, hallon, bananer, äpplen, apelsiner, druvor, passionsfrukt, fikon och guava.
Grönsaker: Spröda morötter, bladpersilja, palsternacka, böngroddar, selleri.

Aminosyrorna som gör dig kåt

Allt om dating -Sensuell mat är en bra början på en lyckad dating
Sensuell mat är en bra början på en lyckad dating

 

Vid 50-års åldern är förmågan nedsatt att bilda L-arginin vilket leder till minskad bildning av kväveoxid och därför till nedsatt lust och erektion. Då kan det vara viktigt att tillföra mer L-arginin med maten eller som kosttillskott. Dessutom påverkar även en bra kosthållning lustkänslan.

NÖTTER & BALJVÄXTER

Alla slags nötter innehåller L-arginin. Särskilt färskriven muskotnöt innehåller höga halter L-arginin, liksom även bönor, linser, ärtor.

FISK, KÖTT OCH TOFU

Kött, fisk och tofu innehåller L-arginin. Fet fisk innehåller omega-3, en fettsyra som förbättrar cirkulationen, erektionen och lusten. Tofu är baserat på sojabönor som har en hög halt fytoöstrogener, ämnen som ger en liknande effekt som det kvinnliga könshormonet östrogen.

SELLERI

Selleri innehåller substanser som påminner om feromoner. Det är hormonet som vi sänder ut för att attrahera potentiella partner.

SAFFRAN

Saffran sägs kunna göra de erogena zonerna ännu känsligare.

ANNAN MAT SOM KAN ÖKA LUSTEN

Äggula, kryddnejlikor, bananer, pumpakärnor, fiskolja och vanilj.

Ovanstående ämnen påstås öka både lust och förmåga även om det inte är bevisat varför. Fiskolja, liksom fet fisk innehåller viktiga omega 3-fettsyror som förbättrar kroppens blodcirkulation, bland annat genom att ge ökad bildning av kväveoxid. Bananer är rika på magnesium och serotonin, vilket skulle kunna tänkas förbättra lusten.

Källor: Malena Ivarsson, sexolog, och Olle Haglund, medicine doktor.

 

Omöjliga magbesvär? Här vill vi tipsa om en onlinekurs